top of page

SUBTERRANEA

12e, 13e, 19e & 20e september

Maj 2019 hade besökarna i Tabergsgruvans unika miljö för första gången möjligheten att ta del av en unik tvärkonstnärlig kulturupplevelse.

Bakom projektet står Scenkonst Jönköping som projektledare och en lokal konstnärsgrupp som med stöd av Leader Västra Småland bjöd in publiken till en unik komposition av måleri, ljusinstallationer, skulptur, videokonst och musik.

Tabergsgruvan, en naturmiljö, värd att bevara för framtida generationer, skulle visas på ett helt nytt sätt.

September 2020 öppnar vi portarna till gruvan igen. Genom stöd av Region Jönköpings Län och Jönköpings Kommun har vi möjligheten till att bjuda på ytterligare en kulturupplevelse av hög klass. Även den här gången ansvarar vår lokala operagrupp Minopera för den musikaliska delen. De kommer genom ett bidrag av Statens Kulturråd kunna bidra med nyskriven musik i samarbete med tonsättaren Christofer Elgh.

Årets konstnärliga utgångspunkt är den mystiska berättelsen om "Orfeus och Euridyke". Både konstnärerna och musikerna kommer att bearbeta ämnet i en gemensam konstnärlig process.

Subterranea2019: Programs

EN UNIK UPPLEVELSE PÅ EN UNIK PLATS

Konst. Musik. Natur.

Affisch_defintiv-squashed.jpg

FAKTA

Invigning med länsmuseichef Johan Gärskog.

Annika Liljenroth (sopran), Ann Roach (sopran) och Pär Nilsén (baryton) med en urpremiär av nyskriven musik av kompositören Christofer Elgh.

Det kommer finnas scouterna på plats med korv med bröd och kaffe. 

Museet i gruvgården kommer att hållas öppet under hela evenemanget.

IMG_2701.JPG
Subterranea2019: About Us
wolfgang.gif

WOLFGANG VEITH

Projektledning

Kulturutvecklaren med helhetsansvaret för projektet. Wolfgang har internationell utbildning på musikhögskolan i Wien, utbildades som projektledare på JU och gick ledarskapsprogrammet på Svensk Scenkonst.

soren.jpg

SÖREN NORDENSTRÖM

Konstnär

Sören är konstnären som står bakom själva idén till Subterranea.

 "Hösten 2018 föreslog Peter Mattusek, gruvguide vid Taberg, att jag skulle ha en konstutställning i gruvan. Jättebra idé, men som jag såg det hade gruvan potential för mer än måleri. Varför inte ljussätta gruvan? Musik? Skulptur?"

susanne1.jpg

SUSANNE WESTBERG

Ljusdesigner

Professionellt utbildad ljusdesigner – Konstnär – Diplomerad marknadsekonom – 30 års arbetserfarenhet – Försäljning B2C B2B – Inspiratör – Projektdriven – Föreläsare – Idéspruta – Nyfiken – Lösningsfokuserad – Entreprenör

www.artlivinglights.se

natasha.jpg

NATASHA NICHOLS

Konstnär

Natasha Nichols är en aktiv medlem av Jönköpings bildkonst. Hon står bakom Kroki- evenemangen på Länsmuseet och är även en utav upphovspersonerna till Södra Vätterbygdens konstrunda.

MARIEbild.png

MARIE HERTZBERG

Konstnär

Glasskulpturer.

Berg, sten och sand är grunden till det sköra glaset och den starka metallen. Ett glas är vackrast i ljuset och metallen mest reflekterande. Nu ska det återförenas med sitt ursprung, till det mörka berget, stenen och sanden. Med stor nyfikenhet och spänning ska vi följa gruvfrun i glas in i sin boning.

björn.jpg

BJÖRN SKALLSTRÖM

Konstnär

Videokonst, måleri mm.

daniloportr2.jpg

DANILO GIANNINI

Videokonst, foto

"Gruvan är den perfekta metaforen för processen att gräva in i "djupet". Från detta mödosamma utvinningsarbete kommer ibland subliminala bilder ut, vid andra tillfällen småfragment av minnen, ofta, ännu djupare: otaliga mörka urtagningar. Och i bakgrunden hörs bergsberget börja att mumla sin peritura sång…"

annika.gif

ANNIKA LILJENROTH

Sångerska

Annika har en gedigen utbildning på två utav Europas främsta musikhögskolor. Som 16-åring kom hon in på Mozarteum i Salzburg. Senare absolverade hon operaprogrammet i Wien och har därefter jobbat som soloartist i både Tyskland, Österrike, Belgien och Sverige. Sedan 2015 är hon medlem av Jönköpings egna operaensembel Minopera.

martina.jpg

MARTINA STENMAN

Tvärflöjt, sångerska

Tabergsbon Martina Stenman är en känd musiker i Jönköpings län som vid sidan av musikuppträdanden med sin tvärflöjt och sång i flera genrer, även komponerar visor vid pianot eller gitarren.

arezoo.jpg

AREZOO GHAEEDVAND

Konstnär måleri och skulptur

från Jönköping med persiska rötter

Subterranea2019: Meet the Team

TACK TILL ALLA VÅRA PARTNER!

Leader Västra Småland

Särskilt stort tack till Leader Västra Småland utan deras hjälp detta evenemang inte skulle varit möjligt. Fantastiskt att vi med deras hjälp får möjligheten för att bidra till en levande landsbygd!

Namnlös design (6).jpg
logo.png
706B43C7-DD50-41FA-8518-505D24A2A9CD.gif
logoneu1.jpg
Fergin logotype 2018.png
Vit_luxlight_logo_SV_BG_Stor.png
Subterranea2019: Welcome
bottom of page